25-11-12

Wijngaardbergwandeling 25/11/2012 - Rotselaar

Via wandelnetwerk Hagelandse Heuvels: knooppunten 6 - 62 - 63 - 65 - 74 - 64 - 61 - 6 (8,5 km)

Korte wandeling - 2,8km
Bewegwijzering. Zeshoekige bordjes blauwe kleur
Vertrek op de parking aan het kapelletje in de Beninksstraat waar een groot infobord werd geplaatst  Wanneer je vertrekt aan het “ Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn” is de wandeling 1,2 km langer.

Lange wandeling 7,5km
Zeshoekige bordjes rode kleur
Vertrek: op het marktplein in het centrum van Wezemaal aan het “ Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn”  waar je eveneens op een overzichtbord de wandelwegen op de Wijngaardberg kan bekijken.
De lange wandeling laat je kennismaken met al de aspecten van de Wijngaardberg.

De wijngaardbergwandeling is een zeer gevarieerde wandeling die nooit verveelt. Onderweg staan er infoborden opgesteld  zodat je meer te weten komt over al de aspecten van deze boeiende heuvel.

Wijngaardberg wandeling2.jpg

 

De wijnmuur en de wijnbouw op de Wijngaardberg in Wezemaal.

Wijngaardberg wandeling.jpg

De aanplanting op een terras toont hoe een wijngaard op de Wijngaardberg er in het begin van de 19de eeuw moet hebben uitgezien. In de moderne wijngaard zorgen verbeterde teelttechnieken, waarbij de wijnranken langs draden geleid worden, voor een veel grotere opbrengst.  Daarbij zal er doelgerichter bemest worden en op een beperkte en beheerste manier plantenziekten- en infecties bestreden  worden.

Wijngaardberg wandeling1.jpg

Voor de productie van deze Wezemaalse wijn werden de beste wijnrassen aangeplant. Er werd bewust gekozen voor kwaliteit eerder dan voor kwantiteit: Pinot-gris, Chardonnay, Pinot-noir, Bacchus, Sirius en Dornfelder zijn daarenboven wijnstokrassen die, mits de nodige zorg en vakkennis bij de vinificatie, in aanmerking kunnen komen om erkend te worden als 'Hagelandse kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming', de zogenaamde 'appélation controlée'.

 

 


14:04 Gepost door Martine en Steven in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.